Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тотев: Получихме още 5,5 млн. лева за спортната зала, в средата на 2015-а тя трябва да заработи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конференцията "Инвестиции и строителство на спортни съоръжения в България" се проведе днес в столицата. Основната цел на форума беше да разгледа спортните зали и стадиони като дългосрочни инвестиции с икономическо и социално значение, както и актуалните проекти през 2014-а година. Моделите на финансиране и публично-частно партньорство бяха основни теми - какви са изискванията на публичния и на частния партньор и къде е пресечната точка. Стана ясно как наличието на спортни съоръжения, привличането и домакинството на мащабни спортни и културни събития влияе на икономическото развитие и на стандартна на живот в регионите.

По темите говориха Светла Стоянова (зам.-кмет на община Нова Загора), Чанка Коралска (директор на дирекция "Строителство", Община Бургас), Борислав Велков (управител на "Арена Русе Мениджмънт"), Иван Драндийски (управител на "Арена Русе Мениджмънт"), както и кметът на Пловдив Иван Тотев.

В момента Община Пловдив чрез средства от републиканския бюджет инвестира в голяма спортна зала. Тя е за 28 вида спорт и е с покрит колодрум. Общата стойност на съоръжението е около 38 милиона лева. Залата е втората по големина в България, с близо около 8400 седящи места. Разработваме и втори проект, за втори гребен канал, с инвестиция от около 15 милиона лева. Мога да кажа, че тези инвестиции са логически и много премерени. Знаем как да управляваме тези проекти и какви преки и косвени приходи ще ни донесат. Със спортната зала имахме много неизвестни. Вече получихме втория транш от парите, около 5,5 милиона лева. Имаме още 6 месеца реална работа. Надявам се до края на първата половина на 2015-а година тя да започне да работи. Гребният канал е чисто общински проект, което ни помогна да го планираме по-добре и да го реализираме със собствени средства с пари от фонд "Джесика", каза Иван Тотев.

През 2014-а Пловдив е европейски град на спорта. През тази година ние решихме да се фокусираме в инвестициите, които пряко докосват гражданите. Планираме да изградим над 60 градски спортни площадки, като 30 от тях вече са готови, добави Тотев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна