Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев откри паметник на генерал Владимир Стойчев

Президентът Росен Плевнелиев откри паметник на генерал Владимир Стойчев
Снимка: БГНЕС

С химна на България изпълнен от Националната гвардейска част и с приемане на почетния караул президента Росен Плевнелиев откри пред сградата на Министерството на младежта и спорта паметник на генерал Владимир Стойчев.

С този паметник отдаваме почит на живота и делото на един от най-способните и храбри български офицери, общественици и спортисти. Генерал Стойчев е последният български генерал, командвал наши войски във военно време. Той е участник в двете Балкански войни и в Първата световна война. По време на участието на България в окончателния разгром на хитлеристка Германия генерал-лейтенант Стойчев е командващ на Първа Българска армия, действала в състава на Трети Украински фронт от Съветската армия. С героичните си подвизи и с победите си при Крива паланка, Страцин, Драва и Мур нашата армия допринесе за победния край на Втората световна войни. Под командването на ген. Стойчев, за първи път в нашата история Българската армия достигна най-далечния си рубеж - Австрийските Алпи. На 8 май 1945 г. генерал-лейтенант Стойчев подписва споразумение за демаркация с командващия Осма британска армия. На Парада на победата в Москва на 24 юни 1945 г. ген. Стойчев е единственият чуждестранен генерал, участвал в него. Освен като военен, забележителната му личност се проявява и в спорта, в обществената дейност, в българското Олимпийско движение, в Народното събрание, припомни президентът, който отбеляза и спортните заслуги на генерала.

Заслугите на генерал Владимир Стойчев, постиженията му в ездата, негови различни качества припомни и министърът на младежта и спорта Евгения Раданова.

Сред присъствалите на церемонията бяха също вицепремиерът Йордан Христосков, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, председателят на БОК Стефка Костадинова, офицери от резерва, ветерани, изтъкнати спортисти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна