Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 85-ата годишнина от рождението на писателя Йордан Радичков


С изложби и литературни четения отбелязваме 85-ата годишнина от рождението на писателя Йордан Радичков. Пиесите му "Януари" и "Суматоха" са сред най-предпочитаните в българския театър, а филмите по негови сценарии "Горещо пладне" и "Привързаният балон" са сред най-ценните и оригинални произведения на киното ни. 

Едно време хората са умеели много неща. Един прост човек, който е неграмотен човек, може да изкопае кладенец, може да засее жито, може да засади лозе, може да направи вино, може да направи цървули на децата си, може да направи хурка на жена си, тъкачен стан... а самата жена може да изпреде, да изтече, да облече децата си.

Сега една съвременна жена може само да държи речи и да поучава мъжа си на акъл. Мъжът от своя страна също поучава жена си и дава акъл. И в края на краищата остават виновни децата, които изяждат по някой и друг плесник и отиват да си играят на двора. Това е примитивният ренесансов човек, който е неграмотен, той е необразован, може да не знае четмо и писмо, но знае много неща от самия живот. Той сам може да построи къща. Аз не мога да направя къща сега, защото не знам как се строи. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна