Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Маринов: Не съм оптимист за преговорите за съставяне на правителство


Политиците трябва да управляват добре страната и тогава за такива, като това болно дете, ще има много по-добри шансове да  получат лечение и то не само чрез един конкретен акт на благотворителност, а въобще като способност на системата. Това каза политилогът  и преподавател в СУ "Климент Охридски" доц. Алекдандър Маринов по повод на отвореното писмо на Бетина Терзиева, която призова депутатите да се откажат от първата си заплата в полза на едно болно дете.
Преговорите, които ГЕРБ води в момента за съставяне на правителство, доц. Маринов коментира така:
Това е объркана логика - първо се започва от голямото, а  после се отива към 14 или 15 точки. Те почнаха обратно. Едно е да се подпишеш под една програма, а друго е да се захванеш да я изпълняваш.
Прави впечатление, че бягат от отговорност. Не съм голям оптимист за тези задружни и  единодушни преговори.
Нуждо е да се формулират 4 или 5 най-важни неща. Не мисля, че доверието межоду българските политици е такова, че може да им позволи да разчитат на честна дума. Очевидно се търси формула, която да позволи в началото формално да участват достатъчно брой депутати. Т.е., да се направи правителство, пък след това, като тръгне, се надяват да върви добре. Но аз смятам, че тогава ще настанат проблемите.
Политическите преговори не се правят на площада. Важно е да има прозрачност в крайните резултати. Видя се, че когато нещата станаха по-дискретни - веднага има някакъв напредък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна