Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 100 години от рождението на патриарх Максим

| обновено на 29.10.14 в 12:45
Снимка: БГНЕС

Днес честваме 100 години от рождението на Българския патриарх Максим, управлявал повече от 40 години православната ни църква. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска заупокойна Света литургия в катедралния храм "Света Неделя".

Слово произнесе отец Мина, предстоятел на храма. Изтъкна се достойното митрополитско и патриаршеско служение на Максим, най-дълго управлявалия предстоятел на автокефална църква в историята на православието и най-възрастният патриарх, починал на шести ноември 2012-а година на 98 години.

Времената, политическите реалности и личностите в управлението на страната и света се променяха, а Негово Светейшество не се промени. Не може обаче да не се запитаме в днешните времена на оскъдица, на най-елементарна нравственост, какъв духовник живя сред нас и служи Богу пред очите ни.

След Светата литургия за втория храмов празник на катедралата на 30-и октомври се извърши преобличане на тленните мощи на сръбския, Свети крал Стефан Милутин. Това е една от най-големите светини на София, които се съхраняват в града от 1460 година. Ризата от мощите се нарязва на парченца и се раздава на вярващите за благословения, радост и духовна утеха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна