Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Първата задача на новия кабинет е рязко да намали разходите за администрация

Снимка: БГНЕС

Намеренията на новото правителство в областта на икономиката и растежа са чудесни, но по-важно е какви са инструментите, крайните цели и индикаторите, че тези цели ще се осъществят. Това коментира в предаването „12+3“ председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев:

Аз смятам, че за първи път има много добра политическа култура. За първи път бяхме свидетели на нещо, което, като че ли бяхме забравили в българското политическо пространство. Надяваме се на основата на тази подобрена политическа култура да се намерят подходящи инструменти, да се определят точно целите и индикаторите за постигане на тези цели, за да може обществото да следи действията на правителството и парламента.

Според Божидар Данев първите конфликти в управляващата коалиция ще възникнат, когато трябва да се вземе решение кои са първите сектори, които трябва да се реформират:

Първото нещо, което би трябвало да направи това правителство, е рязко да намали разходите за администрация, да намали администрацията. Министерствата може да се увеличават, но да се намаляват служителите, а не - роим министерствата и да се увеличават служителите. Това една от реформите, които ще имат бърз икономически ефект./…/ Смятам, че премиерът е достатъчно решителен, показа един друг вид култура, така че оттук нататък той трябва да тръгне сериозно да съкращава тази администрация.

За поста министър на икономиката, който зае Божидар Лукарски, срещу когото имаше доста негативни коментари, председателят на БСК коментира, че е важно да слуша експертите и да подбере интелигентни хора в екипа си, които да дават добри решения.

Цялото интервю с Божидар Данев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени