Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижката "Опера комик" празнува 300-годишнина

| обновено на 26.11.14 в 09:29
Снимка: Уикипедия

Парижката "Опера комик" празнува 300-годишен юбилей. Основана през 1714 г. в края на управлението на крал Луи XIV, институцията е един от трите най-стари френски театри, редом с Парижката опера и "Комеди Франсез". Там Бизе е създал "Кармен", а Офенбах - "Хофманови разкази". През 19-и век театърът се радва на огромна популярност заради оперетния жанр. В навечерието на 20-и век "Опера комик" е водеща в музикалното творчество и изнася творбите си в цяла Европа. На сцената й се раждат шедьоври като "Манон" на Жул Масне (1884), "Пелеас и Мелизанда" на Клод Дебюси (1902), "Испански час" на Морис Равел (1911).

Следва продължителен упадък, дължащ се в голяма степен на поглъщането на театъра от Парижката опера през 1939. Едва през 1971 г. "Опера комик" възстановява автономията си. През 1987 г. обновената постановка на "Атис" на Люли бележи голямото завръщане на барока, който оттогава се асоциира със Зала "Фавар" в сърцето на френската столица. Опустошена от няколко пожара и непрестанно ремонтирана, през следващата година, непосредствено след честването 300-годишнината на театъра, Зала "Фавар" ще затвори врати за един сезон за цялостна реконструкция. Юбилейните тържества започнаха на 13-и ноември с гала спектакъл с участието на цвета на френското певческо изкуство, включващ откъси от емблематични творби - от "Кармен" до "Човешкият глас" на Пуленк (1959).

В звуковия файл чуйте репортажа на кореспондентката на БНР в Париж Юлия Талева за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна