Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томлинсън: Споразумението за климата, към което се стремим в Париж, ще засяга всички държави

Снимка: Венета Павлова

Споразумението, към което се стремим в Париж, ще бъде доста по-различно от протокола от Киото. То ще засяга всички държави, а не само развитите икономики. Това коментира в предаването „Събота 150“ Шейн Томлинсън – старши сътрудник в Кралския институт по международни отношения „Чатъм Хаус“ във Великобритания, специалист по енергетика, климат и природни ресурси.

Важно е да видим какъв ще бъде приносът на страни като Канада, Австралия, Япония, Индия, Бразилия и Южна Африка. Но фактът, че ЕС, САЩ и Китай вече направиха заявки за намаляване на емисиите, ще окаже натиск върху тези държави на свой ред да се ангажират със сериозни мерки. В този смисъл мисля, че правилата на играта се променят. Все пак нищо не  е сигурно и има още много път да бъде извървян до срещата на ООН в Париж.

Относно заявеното от президентите на САЩ и Китай, които обявиха, че са постигнали съвместно споразумение да поемат конкретен ангажимент за намаляване емисиите парникови газове, които икономиките на техните страни излъчват в атмосферата, Томлинсън коментира:

Това реално може да промени хода на международните преговори. Ако си спомним за срещата на върха в Копенхаген през 2009 г., именно разногласията между САЩ и Китай блокираха споразумението във финалната нощ. Сега щом 1 година преди следващата среща на върха на ООН по климатичните промени в Париж, имаме съвместно изявление, шансовете за успех се увеличават. Когато погледнем американските и китайските цели, в тях има доста неизвестни, но определено това не изключва шансовете да се постигне запазване на глобалната температура до 2 градуса по целзий. /…/ Това е добро начало за срещата в Париж и дава възможност за преразглеждане на тези цели на по-късен етап.

Според него обаче е необходимо обещаните климатични цели да залегнат в законодателни промени. Най-добрата гаранция за изпълнението обаче остава ангажирането на мерките в едно международно споразумение, добави мнението си той.

В съвместната декларация, освен поставените цели за намаляване на емисиите, има и текст за споразумение за търговията с електричество, подчерта Томлинсън и добави: То може да помогне за създаването на глобален пазар на възобновяеми енергийни технологии. Той ще намали цените на технологиите като например слънчевите панели, които вече започват да стават конкурентни в някои части на света, дори и без държавни субсидии. С увеличаване на инвестициите цените ще продължат да падат и скоро ще започнем да гледаме по съвсем различен начин на възобновяемите енергийни източници. Колкото до Европа, инвестициите, която тя направи през последното десетилетие, я поставят в много по-добра и конкурентна позиция през идните години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна