Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марантиду: На срещата в Париж през 2015 г. може да станем свидетели на нов глобален договор за климата

Снимка: Капитал


Споразумението между САЩ и Китай дава надежда, че на срещата в Париж през 2015 г. можем да станем свидетели на нов глобален договор за ограничаване на въглеродните емисии. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ Виржиния Марантиду - гост-изследовател в Центъра за стратегически изследвания и международни отношения в Хонолулу. Припомняме, че президентите на САЩ и Китай обявиха, че са постигнали съвместно споразумение да поемат конкретен ангажимент за намаляване емисиите парникови газове, които икономиките на техните страни излъчват в атмосферата.

Най-големите замърсители си поставят много амбициозни цели за бъдещо ограничаване на въглеродните емисии. Двустранното споразумение сближава двете страни за постигането на обща кауза. Въпреки предишни ангажименти в тази посока, Пекин не променяше драстично политиката си. Новото споразумение обвързва двете страни с по-сериозни ангажименти, за да се достигнат договорените цели. Интересен е процесът на договаряне и новият подход на Китай. Пекин обикновено участва самостоятелно по време на преговори за климатичните промени и избягва официално обвързване. Постигнатото двустранно споразумение и конкретни цели са нова инициатива на китайската дипломация. От тази гледна точка, Китай добива самочувствие да бъде възприеман като част от глобална инициатива. Разглеждана наравно със САЩ, доскоро бедната държава се превръща в нова световна сила, която има интерес да участва активно в решаването на световни проблеми.

Марантиду отбеляза още: Интернет потребителите в Китай коментираха, че отношението към тях се променя в присъствието на чуждестранни делегации. Споразумението също се приема като начин да се впечатли международната общност, а не толкова да се променят местни приоритети. Китайската държава е изправена пред много природни бедствия и хората не вярват, че правителството прави достатъчно, за да ги разреши. Ако все пак се вземат конкретни мерки, благодарение на подписаното споразумение, то китайската общественост със сигурност ще приветства подобно развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна