Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма доказани нови случаи на грип през седмицата

Снимка: БГНЕС

Няма доказани нови случаи на грип у нас през изтеклата седмица. Специалистите обясняват това със затоплянето на времето и твърдят, че ако температурите се задържат, ще забавят идването на грипа тази зима.

:У нас към момента има доказан един случай на грипен вирус при неваксиниран пациент и 7 случая на тежкоболни пациенти с пневмонии, при които е установен грипен вирус. В Европа, картината на грипа е същата - изолирани случаи на грип А и В, обясни професор Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, прогнозите за грипа често не излизат верни, но все още има около 20 дни, в които хората могат да се ваксинират. Макар че ваксината срещу грип не дава 100% гаранция, тя може да предпазва от усложненията на грипа. Най-сигурното средство за предпазване обаче остава кърпата поставена на устата срещу кашлящия. Специалистите препоръчват още високи дози витамин С, а след края на ноември и прием на витамин Д.

В Центъра по заразни и паразитни болести тази седмица са получени петвалентните ваксини за деца и вече са раздадени на личните лекари - стана ясно още на шестата национална конференция по превантивна медицина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна