Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно са намалели ваксинациите на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка

ваксина ваксинация рак на маточната шийка
Снимка: БГНЕС

Наполовина е намалял броят на родителите, които през тази година са поставили ваксина срещу рак на маточната шийка на 12-годишните си момиченца в сравнение с миналата.

Към момента информацията за защитата, лесната достъпност и липсата на нежелани реакции от ваксината е много по-малко в сравнение с информационната кампания през 2013 г., когато в София например са ваксинирани 2.8% от момичетата над 12 години, в Кюстендил 3%, а в Добрич 8%.

Неочаквана за столицата ниска ваксинация, категоричен е доц. Любомир Киров,председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

2013 година - 10% от целевата група момичета, които са на брой около 30 000, а тази година - 5%. Зле е в София. Тоест не е достатъчно добро ваксиналното покритие.

За пример доцент Киров даде Бразилия, която има подобна на нашата програма от тази година и за 3 месеца, там вече са ваксинирани 80% от 12-годишните момиченца.

Специалистите по превантивна медицина припомнят, че ваксината срещу рак на маточната шийка е предпочитана в Националния имунизационен календар и се поставя безплатно на момиченца на възраст 12 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна