Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нейков: Докато на пенсионния модел възлагаме несвойствени задачи, резултатът ще е ниски пенсии

Снимка: БГНЕС

Докато на пенсионния модел възлагаме несвойствени задачи, ще получаваме един и същи резултат – ниски пенсии. Това заяви в предаването „Нещо повече“ бившият социален министър Иван Нейков.

Миналогодишното неразумно решение за замразяване на пенсионната възраст всъщност изяжда възможностите за маневри на днешното правителство. Може би то щеше да ги замрази за догодина, но вече го изпревариха. Аз си мислих, че някакви политически дивиденти ще има и общо взето това беше скритият аргумент на БСП миналата година – да замразим увеличаването на пенсионната възраст, за да спечелим изборите. Видяхме какво стана. Дори и това го нямаше, т.е. само минуси калкулира обществото от тази стъпка, която беше направена миналата година. Недоумявам как може днес или вчера БСП да внася отново законопроект за замразяване. Не знам какво искат – да се срути системата и тогава какво – на бял кон да стоят отгоре и да викат „Изберете ни нас, защото другите са по-лоши“.

Ако искаме високи пенсии, ако искаме с пенсионната система хората да си запазят стандарта на живот отпреди пенсионирането, просто няма как да бъде с днешните параметри. Това не е емоция, това е математика, коментира експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна