Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,4 млрд. лева са предвидени за директни плащания на земеделските производители догодина

Снимка: БГНЕС

1,4 милиарда лева са средствата, предвидени за директни плащания за българските земеделски производители през 2015-а година. Смятаме, че с приемането на бюджета ще успеем да приведем сумите през януари. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева при откриването в Пловдив на 4-тия агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Като припомни, че в най-добрия случай по Програмата за развитие на селските райони се очаква да бъдат загубени 90 милиона евро, министър Танева призова всички, които имат договори и възможност, бързо да приключат проектите си и да подават заявки за финансиране. 

За първи път наистина се очертава такава огромна загуба. За съжаление няма инструментариум допълнителен, който по някакъв начин може да намали тази загуба. Декември месец ще бъдат разплатени агроекологичните плащания за необлагодетелствани райони от "Натура 2000". Правят се всички усилия, всички бенефициенти по програмата, които имат сключени договори и са в изпълнение на проектите си, да подадат заявките и те ще бъдат обработени по най-бързия начин. 

Министър Танева увери, че през следващата година държавата ще финансира намалената ставка на акциза за горивата с ваучери и преотстъпения данък за инвестиции. Ще се плаща също за използването на качествени семена и за пропаднали площи. Министърът на земеделието подчерта, че в дългосрочен план екипът й ще работи за актуализация на законодателството за поземлените отношения, за да се стимулира комасацията и на собственост, и на ползване на земеделските площи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна