Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в критичните места в Югоизточна България се нормализира

| обновено на 12.12.14 в 10:08
Снимка: БГНЕС

Спад в равнищата на реките е регистриран през изминалата нощ. По данни на дежурния в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", обстановката в критичните места в Югоизточна България се нормализира. Река Тунджа при Ямбол е спаднала с 10 см през последното денонощие. Обстановката в Елхово остава критична. 

Трети ден нивото на река Тунджа край Елхово се задържа на равнище от 4 м и 33 см. Това ниво е с 40 см по-високо от критичното. От седмица са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и хиляди декари обработваема земя. Наводнени са 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 наводнени къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприеме, преди нивото да спадне до 3 м и 90 см, а това се очаква да стане в края на следващата седмица.

Кметът на Елхово Петър Киров заяви, че няма да бъде обявявано бедствено положение и няма да се предприема принудително евакуиране на граждани, ако няма пряка заплаха за здравето и живота им.

Река Марица е със спад на нивото с 22 см, в Елхово спадът е 1 см, с 40 см е намаляло нивото на река Сазлия в Старозагорско, другите две опасни реки в района също са намалили нивото си с по 30 и 40 см. 

Изпомпването на водоема с отровни рудни води край пазарджишкото село Цар Асен продължава, трети ден тези води преливат в река Луда Яна. Нивото им се е понижило с 30 см, но изтичането в реката продължава, обемът на съоръжението е над безопасната кота от метър и половина. Очаква се днес да бъдат оповестени резултатите от взетите проби, които ще докажат дали има тежки метали във водопроводната мрежа. Дотогава остава забраната да се ползва питейна вода в селата Росен и Цар Асен.

Изградена е дигата в град Гълъбово около електрическата подстанция, от която зависи захранването с ток.

Екипи на "Пожарна безопасност" са отводнявали снощи къщи в засегнатите селища.

Възстановено е електрозахранването в селата в община Белоградчик. В Хасково е възстановено водоподаването, но водата все още не е годна за пиене.

В 4 часа тази сутрин е разчистен жп пътят, където снощи ТИР с полски шофьори се блъсна във влак в района на село Мурсалево в участъка Бобошево – Кочериново. При сблъсъка се е запалила част от влаковата композиция, но пострадали пътници и служители на железниците няма.

С травми без опасност за живота са двамата шофьори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна