Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Сидни щурмува кафенето със задържаните заложници

Всички заложници в Сидни са освободени

Трима загинали. Сред тях е и похитителят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийската полиция и специалните части щурмуваха кафене "Линд" в Сидни, в което повече от 16 часа въоръжен мъж държеше заложници. Полицията в Сидни съобщи, че всички заложници са освободени след щурма срещу кафенето. Атаката започна, след като нова група от 6 заложници успя да избяга. Сапьор със защитно облекло и робот за обезвреждане на бомби влязоха в кафето след полицейската атака. При полицейската атака са убити трима души, сред които е и похитителят, съобщиха на пресконференция по-късно официалните власти. Ранени са четирима, двама от тях – сериозно. Полицията се е намесила, след като отвътре е чута стрелба. Експлозиви не са открити.

Минути преди щурма стана ясно, че въоръженият мъж е ирански бежанец, идентифициран като Харон Монис, пуснат под гаранция за няколко сериозни престъпления. Монис е получил политическо убежище в Австралия. Похитителят обяви 2 искания – да разговаря с австралийския премиер Тони Абът и да получи знаме на групировката "Ислямска държава".

Консулството на САЩ в града и световноизвестната сграда на операта, които се намират близо до кафенето, където бяха държани заложниците също бяха евакуирани. Върховният мюфтия и Съветът на австралийските имами осъдиха вземането на заложници и заявиха, че ислямът порицава подобни действия. 
На 12-и септември Австралия повиши нивото на терористична заплаха от средно на високо, а в началото на октомври страната се присъедини към водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна