Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Окончателно ще разрушим доверието на хората в осигурителната система

Снимка: БГНЕС

Окончателно ще разрушим доверието на хората в осигурителната система. Такова мнение изказа в предаването "Нещо повече" бившият социален министър Иван Нейков.

Всички експерти са в пълен шок. Такъв случай нямаме ние в цялата ни история на социалното осигуряване – да се вземе решение с много сериозни последици за осигурителната система и това решение да се вземе от ден до пладне, да се вземе без коментари, без да участват заинтересованите страни. Подобен подход никога не е имало. /…/ Или този, който предлага тези решения, не може да се справи с аргументите и доводите против него, или въобще не го интересува какво ще стане. Затова просто така "Казал съм ви. Гласувайте и това е".

С това, което правим, гарантираме, че следващата година дефицитът на НОИ ще бъде по-голям, отколкото беше в предходната година, категоричен е Нейков. Според него разходите на НОИ ще растат, а приходите му ще намаляват. 

Заедно с това – нещо, което стратегически вече трябва да го търсим след 10 години: ние гарантираме запазване на ниското ниво на пенсиите. Отказът да чуем какво казват експертите, отказът да направим следващите важни стъпки означава само едно – обещаваме на хората ниски пенсии в продължение на още едно десетилетие. /…/ Нежеланието да се развива моделът води до такива - неголеми, козметични увеличения на минималната пенсия. Това върши работа за един отчет на едно правителство – да каже, че то е увеличило пенсиите. Това няма да има ефект.

Според Нейков има абсолютна несигурност и непрогнозируемост на действията на управляващите, което е изключително тревожно.

Свидетели сме на опит хората да бъдат накарани да правят странен избор. Ако ние, сблъсквайки капиталовите и солидарния фонд, може да премахнем най-големия инвеститор в България в момента (пенсионните фондове са най-големият институционален инвеститор). Ако ние създадем условия, плашейки хората, че там нещо може би не е наред, и те тръгнат към НОИ, ние ще ликвидираме най-големите си национални инвеститори. Това ли е целта?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна