Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2016 ще има фонд " Туристическа инфраструктура и туристически атракции "

Снимка: Радостина Чернокова

Обезпечаване на инфраструктурата в Смолянска област и достъп до курорта Пампорово са основните проблеми, обсъдени с министъра на туризма Николина Ангелкова и представители на туристическата индустрия и местната власт за развитието на туризма в региона. Това съобщи министър Ангелкова пред журналисти в родопския курорт: 

Ние адресираме този проблем със създаването на фонд "Туристическа инфраструктура и туристически атракции" в дългосрочен план, като неговото функциониране ще стартира в началото на 2016-та година. Като междувременно всички конкретни проблеми, свързани с ремонти и наложителни такива по пътищата, ще бъдат поставени на съответния ресорен министър, министерството на регионалното развитие и благоустройството. Също така, обсъдихме правилното позициониране и представяне на България като туристическа дестинация на международните борси и изложения, и желанието на бизнеса, и местната власт да участват в подготовката на визията и концепцията за това реализиране, с което ние ще се съобразим категорично, и това ще бъде видимо още на Националния съвет по туризъм, който ще се проведе в седмицата 19-ти до 23-ти януари в София, на който ще обсъдим националната програма за туристическа реклама за 2015-та година. Друг основен проблем, който беше поставен е свързан с облекчаване на визовия режим за Турция, Русия, Украйна, Китай. Ще работим допълнително и с министъра на външните работи, за установяване на еднакви административни процедури в консулските отдели, и изнесените визови центрове, за да можем наистина да имаме видим резултат.

Министър Ангелкова допълни, че по време на коледните и новогодишни празници курортът Пампорово е бил пълен с туристи. Близо 6-7 хиляди души на ден са преминали през ски съоръженията, с което са оправдани прогнозите на ръст от 4-5 процента туристи за зимния сезон.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна