Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери на официална визита у нас. София взе засилени мерки за сигурност

| обновено на 15.01.15 в 10:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският първи дипломат Джон Кери ще е днес в София. Това е вторият държавен секретар от администрацията на президента Барак Обама, който посещава страната ни. Хилари Клинтън беше тук през февруари 2012-а година. В официалната програма на Кери са обявени срещи с премиера Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с външния министър Даниел Митов.

Джон Кери ще се концентрира предимно върху двустранните отношения, по думите на говорителя на Държавния департамент Дженифър Псаки:

Ще обсъди сътрудничеството в сигурността, енергийното разнообразие, двустранната търговия и инвестициите. Той ще подчертае значението на правовия ред, което ще помогне на България да осъществи пълния си потенциал, като жизнеспособна европейска демокрация.

Официално не са обявени конкретните теми по сигурността, но вероятно ще стане дума за контрола на границата. България се превърна в транзитна територия за европейските ислямски екстремисти, които пътуват през Труция, за да се бият в Сирия в редовете на "Ислямска държава". Правителството на Бойко Борисов се включи и в американската коалиция срещу ИДИЛ, изпращайки оръжие на кюрдите в Ирак.

Очаква се Кери да говори за кризата в Украйна и за икономическите санкции срещу Русия, които изтичат през март, освен ако ЕС не реши да удължи срока им.

Съществува и двустранен висящ въпрос в енергетиката. Кабинетът "Борисов" още не е решил дали ще позволи на американската "Уестингхаус" да построи Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

САЩ и ЕС са в тежка финална фаза на преговори по споразумението на свободна търговия, което изисква окончателното одобрение на София и останалите 27 европейски столици.

Външното ни министерство допълва към дневния ред и партньорството в отбраната. Вече няколко военни министри намекват за интереса ни към придобиването на американски изтребители Ф-16, които да заменят руските бойни самолети МиГ. Проблем за военния ни бюджет обаче остава високата цена на машините, произвеждани в САЩ.

Заместник държавният секретар на Съединените щати по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд ще придружава Джон Кери при посещението му в България, според сайта на Държавния департамент.

Заради посещение на Джон Кери у нас, по разпореждане на столичната полиция, временно се затваря за движение на автомобили бул. "Дондуков" от улица "Мария Луиза" до "Георги Раковски" и по бул."Цар Освободител" в участъка от "Мария Луиза" до "Раковски". Градският транспорт ще продължи да се движи.

Живеещите в част от центъра на София бяха посъветвани от МВР да не отварят прозорците си днес от 9 до 21 часа и да не паркират автомобилите си на улицата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна