Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио – под знака на 80-те

БНР Новини
Светлин Русев в специалния изложбен павилион, в който художникът, през 2013 година, нареди свои творби от последните 60 години – вернисажът „Живопис 1953 - 2013 избрано“.
Снимка: БГНЕС




80 години са изминали от онзи ден – 25 януари 1935 година, в който цар Борис III подписва указа, утвърждаващ радиоразпръскването у нас като държавна собственост, а регионалните радиостанции в градовете София, Варна и Стара Загора – като основата на бъдещото държавно радио на България. За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров (Сирак Скитник).
Може би никак не е случайно, че първият ръководител на държавното радио, освен че е бил поет и есеист, изтъкнат общественик, със значими изяви и принос за развитието на българската култура по онова време, е и художник. И още тогава това е повлияло на естетиката, при изграждането на връзките на радиото със слушателите.
В това предаване наш гост е акад. Светлин Русев. През 2013 година, точно в деня на своя 80-годишен юбилей, в приказна бяла шатра пред Народния театър „Иван Вазов“, той представи експозиция с творби от последните 60 години – „Живопис 1953 – 2013 избрано“. С акад. Светлин Русев разговаряме за ролята на БНР за развитието на българската култура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна