Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА намекна, че може да поиска ново отлагане на реформите по плана на кредиторите на Гърция

Снимка: БГНЕС

Ден преди предсрочните парламентарни избори сочената за фаворит радикална лява партия СИРИЗА намекна, че ще иска ново отлагане на реформите по плана на кредиторите на Гърция. Пред БНР гръцки влиятелни анализатори потвърдиха, че следващото гръцко правителство няма да успее да се договори с Тройката до края на месец февруари.

Лидерът на СИРИЗА обяви намерение да постигне компромис с партньорите от еврозоната до средата на лятото, ако бъде новият премиер на Гърция. Алексис Ципрас обаче отхвърли твърденията на управляващата десница, че спешно трябва да изпълни ангажиментите за икономии до края на февруари, когато изтича отсрочката, дадена от кредиторите на страната. На финалната си пресконференция той заяви, че ще постигне споразумение до края на юни или юли. Междувременно, лидерът на дясната „Нова демокрация“ - премиерът Андонис Самарас, отново обвини Ципрас, че ако влезе във властта, ще попречи на Гърция да се възползва от новото финансиране на ЕЦБ, чрез изкупуване на облигации.

Развитието на страната и на Европа, минава през плана „Юнкер“ и плана „Драги“, но когато в Европа валят пари, СИРИЗА ще държи чадър.

Пред БНР, директорът на Атинския институт по международни отношения Хараламбос Царданидис и шефът на индустриалната камара на Гърция Константинус Михалус, също прогнозираха, че новото правителство няма да има време да приключи прегледа на меморандума с тройката до 28-ми февруари. Царданидис каза:

Проблемът ще дойде чак в началото на юли, когато е падежът на гръцките облигации и трябва да платим 12 милиарда на ЕЦБ. Дотогава трябва да се намери решение.

Михалус допълни:

Мисля, че ще има молба за нова отсрочка и такава отново ще бъде дадена от ЕС на новото правителство за още 4 месеца.

СИРИЗА има сигурна преднина от почти седем процента преди утрешния вот, каза в интервю за БНР директорът на една от водещите социологически агенции - ГПО Антонис Папаргирас.

Няма никакъв начин прогнозите да се обърнат. СИРИЗА ще бъде първа политическа сила.

До последния момент в неделя няма да е ясно, дали радикалната левица ще събере достатъчно гласове, за да има пълно мнозинство, или ще се наложи да прави коалиционно правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна