Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: ЕК трябва да промени механизма за наблюдение на страната ни

Снимка: БГНЕС
Според политолога Стойчо Стойчев механизмът за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи е несъстоятелен.

За периода, в който този механизъм действа, корупцията не само че не намалява, напротив, тя се увеличава. Съдебната система не просто че не се реформира, напротив, все повече имитира усилия за реформи и като че ли демонстрира най-безцеремонно, че няма да се съобразява с това, което обществото, най-вече, и, на второ място, европейските партньори на България желаят, а това е една съществена и смислена съдебна реформа. Това, на което сме свидетели през последните години е не просто реформа, а имитация на такава. Затова, дори да бъде негативен докладът, Европейската комисия по-скоро трябва да помисли как да бъде преработен този механизъм. Не казвам, че трябва да бъде преустановен. В този му вид е непродуктивен. Институционалните актьори и, до голяма степен, институциите в рамките на съдебната система виждат, че нищо не следва от тези негативни доклади освен отлагането на членството на България в Шенген и отлагането на членството в еврозоната за неопределен период. Тези институции не се стряскат от подобни санкции, а това е единственият механизъм от порядъка на тоягата и моркова, който е останал за България. Както се вижда, и на политическо ниво, но най-вече на ниво ръководство на съдебната система, няма никакво желание за реформа и нещата стават все по-зле.

Българската Конституция, в този й вид, гарантира независимост на съда и прокуратурата, граничеща с безконтролната безотговорност, особено що се отнася до прокуратурата. От тук нататък, каквито и желания да има на политическо ниво, аз съм убеден, че настоящото управляващо мнозинство има желание да промени положението с корупцията и ефективността на съдебната система, то опира до тези конституционни разпоредби и ако няма желание от ръководството на съдебната система...за съжаление, каквито и мерки да бъдат предприемани, няма да доведат до никакъв резултат.

Съдиите и прокурорите трябва да бъдат убедени, че имат интерес от тази реформа!

Механизмът за сътрудничество и наблюдение по никакъв начин не стимулира съдебната система да прави някакви реформи. Знакови осъдени лица се измъкват от съдебната система. Това допълнително насажда убеждението, че съдебната система е безсилна. Ние тези неща ги знаем и без да има доклади по механизма. 

Интервюто на Даниела Якова с политолога Стойчо Стойчев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна