Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елин Колев гостува на Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" в Пазарджик

Елин Колев
Снимка: Булфото

На 29-и януари започва 40-ото издание на фестивала Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов" в Пазарджик. Артистичен директор е маестро Григор Паликаров, който ръководи и Пазарджишкия симфоничен оркестър.


По традиция в четирите вечери публиката ще се срещне със забележителни наши музиканти и гости от чужбина. Солист в концерта по откриването ще бъде младият цигулар Елин Колев, който вече има блестяща кариера в Германия, а дебютът му на българска сцена беше отбелязан от слушателите на предаването "Алегро виваче" с приза "Млад музикант на годината" 2013.

Елин Колев ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 от Николо Паганини. За първи път в историята си Пазарджишкия симфоничен оркестър ще представи и симфоничната поема "Дон Жуан" от Рихард Щраус. А по традиция от времето на основателя - проф. Иван Спасов, фестивалът ще бъде открит с Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. Предвидена е и творба на Иван Спасов.

Гости в Пазарджик ще бъдат още Емануел Салвадор - цигулка,  Рeймънд Бърли - китара, духовият квинтет WindArt, а концертът по закриването на 1-ви февруари ще бъде дирижиран от Йонг Чил Лий, който ще представи и своя сънародник - корейския пианист Ким Хюн Со.

Чуйте още за подготовката на фестивала в интервюто с маестро Григор Паликаров в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна