Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните специализирани лекарски бордове започнаха работа

Д-р Юлиан Йорданов
Снимка: Дневник
На 61-ви Извънреден събор на Българския лекарски съюз, който се проведе в края на октомври миналата година, бяха утвърдени националните експерти на Съюза и състав на национални експертни специализирани лекарски бордове по 43 основни специалности. Беше приет и правилникът за тяхната дейност, изясняващ ръководството, организацията на работа и тяхното структуриране.

Основната им функция е изготвяне на правилата за добра медицинска практика по специалности, на експертни становища по медицински казуси и актуализиране на медицински стандарти.

Националните специализирани лекарски бордове вече започнаха работа, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов:

Първото участие на бордовете в работата на съсловната организация беше участието им при преговорите по изготвяне на Националния рамков договор за 2015-а година. /.../ Февруари месец по график ще започнем да събираме бордовете по различните специалности, за да започнат най-важната част от тяхната дейност, а именно работата по изготвяне на правила за добра медицинска практика по отделните специалности.

Членовете на националните специализирани лекарски бордове ще могат да дават експертни становища и по отделни казуси при съдебни дела.

Според д-р Йорданов качеството на образованието трябва да се подобрява. Във връзка с това се разработва система за продължаващото медицинско обучение и професионално развитие:

Създадохме т.нар "акредитационен съвет", който също искаме да го вкараме в Закона за съсловните организации. Той ще бъде върховният орган, отговарящ именно за качеството на медицинската дейност и за квалификацията на лекарите. Това по същесво представлява една лекарска камара.


Цялото интервю с д-р Юлиан Йорданов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна