Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието

Съдебната палата – Русе
Снимка: Радио Шумен
Цветомир Тодоров от Института за правни инициативи, който организира конференция "Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието" представи днес целите на форума в предаването "Хоризонт до обед": Целта на нашия проект е да направим съдебните заседатели работещи. Често те са фигуранти. Обществеността не е запозната с фигурата на съдебния заседател. Те работят само в наказателни дела. Реално те имат същите права като професионалния съдия. Могат да решат всички въпроси, това са непрофесионални съдии. Има парадокс в реформите в съдебната система. За всичко има противоборство, докато при съдебните заседатели са единодушни, че институтът не работи.

Една от идеите е да бъде прозрачен изборът и участието на съдебните заседатели в правораздаването. Важни са критериите за избор. Ние го наричаме избор, но общинските съвети създават списъка. Не знаем какви хора са в списъка. Все пак трябва да имат минимална правна култура. Голяма част от съдебните заседатели са служители на общинската администрация, на държавни органи. Сега имаме формално казано "избор". Например делото срещу Баретата няколко пъти е отлагано заради нередовни заседатели.


Емилия Николова – съдебен заседател – каза: Правната рамка е съдебните заседатели да се избират така: Кандидатстват 1000 души за 100 места. Критериите са под въпрос. Как се избират? Трябва да отговарят на определени изисквания, например да бъдат неосъждани, да се ползват с добро име в обществото. 
Доколко съдебният заседател е безпристрастен? Присъствала съм на дело, където с кожата си усещам, че този човек е извършил престъплението, а няма доказателства.

Николова постави въпроса да се изяснят правата и задълженията на съдебния заседател. Съдилищата имат различна практика. Това е проблем.

Разговора на Силвия Великова с Цветомир Тодоров и Емилия Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна