Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Мухин: Минските договорености са сериозна стъпка към мирното решаване на конфликта в Украйна


Минските договорености са само първата, но много сериозна стъпка по пътя на мирното решаване на военния конфликт в Югоизточна Украйна. Това каза генералният директор на Центъра на политическа информация в Русия Алексей Мухин в интервю за предаването „Събота 150“.

За да бъдат реализирани тези споразумения, за съжаление, са необходими много предпоставки. Преди всичко страните, подписали споразумението, трябва крачка по крачка да изпълняват всички включени в него точки. Съществуват, обаче, много фактори, които могат да попречат на този процес дори в най-близко време. Преди всичко става дума за това, че украинският президент Петро Порошенко има много стеснено пространство за политическо маневриране. Прословутата „партия на войната” вече изрази сериозни претенции към него и по всичко личи, че ще се противопостави на изпълнението на споразумението. Що се касае до самия Порошенко, той ще трябва да прилага точките от минския план тъй като вече се е позиционирал като европейски политик и ще трябва да защити репутацията на Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Ако той се откаже да изпълни точките от минското споразумение, ще стане ясно, че той не е самостоятелен политик, а марионетка на САЩ, добави той.

Според него Русия е успяла да реализира своята външнополитическа концепция: Съдейки по преговорите, Русия успя да реализира своята външнополитическа концепция на това направление защото отделните точки на споразумението всъщност са сбор на онези изисквания, които Москва напоследък имаше към Киев. Отстъпките, които трябваше да направи Русия са репутационни, защото основната претенция, която някои имат сега към Руия е в това, че тя е предала Донбас. Но проблемът е там, че критиците не отчитат, че Русия по принуда е посредник във военния конфликт в Югоизточна Украйна и че не тя инициатор на този военен сблъсък. Нещо повече- Кремъл много внимателно се отнасяше към него в продължение на месеци преди да определи своята позиция.

По думите му на този етап не се разглежда възможността да бъде преразгледано решението за това Донбас да остане част от Украйна: Ако споразумението бъде нарушено, Донбас най-вероятно ще се превърне в отделна квази държава. С други думи- топката сега е в полето на Украйна и нещата ще зависят от нейното поведение. Макар, че вероятността Донбас да остане в състава на Украйна непрекъснато намалява. Със всеки снаряд, изстрелян от гаубиците, Донбас се отдалечава от Украйна. Най-напред трябва да започне изпълнението на споразумението и едва тогава ще оценим неговите перспективи. Засега всичко е само на хартия и ако всички страни, подписали споразумението, повярват в него то ще стане отправна точка за началото на мирния процес.   

По отношение на ролята на САЩ, Мухин заяви: САЩ направиха грешка като не участваха в преговорите. Това е тактическа грешка, която ги лишава от моралното право да настояват пред Русия за безусловно изпълнение на споразумението. Русия може да игнорира тези искания, защото САЩ не са страна в конфликта, както обичат да подчертават във Вашингтон. В същото време САЩ направиха друга грешка като приеха Акта за военна подкрепа на Украйна. Това накара Европа да се дистанцира от САЩ и сега те получиха това, което искаха да се случи с Русия, а именно изолация. Убеден съм, че опитите да бъде милитаризирана Украйна ще предизвикат остра негативна реакция не само от страна на Русия, но и от страна на Европа. Смятам, че руската реакция ще бъде симетрична, но не бих искал да се впускам в подробности. 

По отношение на санкциите, той каза: До колкото ми е известно Русия не разглежда санкциите като политически фактор. Нашето ръководство се абстрахира от санкциите, които са неприятни, но същевременно ни мобилизират. Именно такива са плановете- да се отблъснем от тези ограничения и да направим нашата икономика по-силна, а не да изпадаме в отчаяние и да изпитваме шок заради тези несправедливи мерки за въздействие, които неизвестно защо САЩ и Европа наричат санкции.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна