Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТ компания наема безработни, които обучава сама

70% от служителите на компанията ни сме създали ние, а не сме ги взели обучени. Обучаваме всички наши хора и предпочитаме да взимаме хора, които нямат сериозен опит в областта на системите, с които ние се занимаваме, тъй като ние работим в много тясна ниша и много трудно можем да намерим готови специалисти, каза Юлиян Маслянков, ръководител на една от българските ИТ компании, в интервю за предаването „Преди всички“.

Използваме специална обучителна програма, която готви кадри специално за нас, обясни той и добави:

Не можем да конкурираме висшето образование в България и да кажем, че сме подготвили специалист бакалавър по информационни технологии, тъй като хората, които сме подготвили имат знанията, които им дават възможността да работят в нашата компания. 28 души започнаха по обучителния проект, 16 души в момента продължават да работят във фирмата. Според мен повече нито един от тях няма да бъде никога безработен.

Това, което ние търсихме е нашите кандидати да бъдат мотивирани и да положат необходимите усилия, за да успеят да научат материала, който никак не беше лек, каза Маслянков.

Той сподели и впечатленията си от разговорите в Бюрата по труда:

От една страна служителите на Агенцията по заетостта перфектно си изпълняват задълженията, а от друга страна има много мотивирани млади хора, които се въртят в един цикъл – необходим опит-липса на такъв.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени