Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Стоян Тонев с обвинение и мярка за неотклонение

| обновено на 05.03.15 в 12:59
Стоян Тонев
Снимка: БГНЕС

Военно-окръжната прокуратура - София е повдигнала обвинение на бившия директор на Военномедицинската академия и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Тонев за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Тонев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 хиляди лева.

Според държавното обвинение през периода ноември 2004-та до октомври 2009-а година Тонев е допуснал на ВМА да бъдат нанесени финансови щети чрез сключването на два неизгодни договора с частна фирма.

С първия договор, сключен през 2007-а, година ВМА е била ощетена с около 98 000 лева, а по втория, сключен през 2009-а, щетата е 447 000 лева. Тонев има още едно обвинение то е, че за периода 2004-2007 година умишлено не е положил усилия за управляване на имуществото на ВМА. Тук щетата, посочена от прокуратурата, е 96 000 лева. 
Обвиненията срещу Тонев идват буквално дни след като той се оттегли от парламента, "за да даде възможност на разследващите да работят безпроблемно". Мнозина обаче още тогава обясниха предсрочното му оттегляне с желанието на Тонев да не се стига до процедурата по сваляне на депутатския му имунитет. 
От Военно-окръжната прокуратура засега не съобщават дали по делото ще има и други обвиняеми. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна