Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко е внесъл законопректа за определяне особен статут на райони в Донбас

| обновено на 15.03.15 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко е внесъл за разглеждане късно снощи във Върховната рада законопроекта за определяне особен статут на отделни райони в Донбас, съобщиха украински медии. Въвеждането на особен статут на местно самоуправление в Донецка и Луганска област е една от ключовите точки в Минското споразумение. Приемането на документа обаче трябваше да стане до 14 март, а той ще бъде разгледан на първото заседание на украинския парламент насрочено за вторинк - 17 март.

В петък лидерите на сепаратиските републики обвиниха Киев, че не спазва Минските договорености и призоваха германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд да окажат натиск върху украинските управляващи.

Порошенко обвинява проруските сепаратисти, че не спазват примирието  и призовава за нови санкции срещу Русия, съобщи Ройтерс. В интервю за германския вестник "Билд", което ще бъде публикувано утре, Порошенко отбелзява, че всеки ден украинската армия е обект на поне 60 обстрела от страна бунтовниците. "Истината е, че примирието не действа," отбелязва украинския държавен глава и призовава за допълнителни санкции срещу Москва в отговор на нарушенията на Минското споразумение.

По-рано двете враждуващи страни отново си размениха обвинения. Донецките сепаратисти обвиниха украинската армия, че през изминалото денонощие 37 пъти е обстрелвала техни позиции. Според бунтовниците най-интензивен обстрелът е бил в района близо до летището на Донецк. На свой ред Киев заяви, че сепаратистите не спазват примирието и продължават провокативния обстрел на позиции на армията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени