Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Тодоров: Надигането на пешеходните пътеки допринесе за намаляването на броя на блъснати пешеходци

Снимка: Жоро Александров

Надигането на пешеходните пътеки допринесе за намаляването на броя на блъснати пешеходци, каза в  интервю за предаването "Хоризонт до обед" Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Тодоров посочи още, че има положителни промени след няколко случая на блъснати деца и възрастни на пешеходни пътеки: Самата инфраструктура се промени. В София беше забранено да има надигнати пешеходни пътеки. Променихме тази наредба. В крайна сметка вече се спира повече, но не винаги.

Практиката показва, че няма държава, където да има добра пътна безопасност и да няма санкционна действаща политика, каза той: В Гърция, ако превишиш скоростта, спират те, глобяват те няколко хиляди евро и ти свалят номера на момента. В Сърбия, когато извършиш нарушение в присъствието на дете до 14 години, глобата е двойна. 

Тодоров заяви още, че 50% от глобите у нас не се събират: Ако имаме събираемост на глобите от 80-90%, няма да се стига до много от тежките престъпленията. Причината да не се събират е един закон от 1969 година – Закон за административните нарушения и наказания, който според народните представители не може да се променя. Той въвежда безумни процедури, които отдават възможност глобите да не се плащат. В резултат на това се създава чувство на безнаказаност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна