Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Йончев: В Украйна ще се появят оръжия от САЩ

Оръжия от САЩ ще се появят в близко бъдеще в Украйна. Ясно се подчертават различията в позициите на участниците в конфликта и не се очаква в скоро време мирното решение. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“  проф. Димитър Йончев по повод приемането от долната камара на Конгреса в САЩ на документ с препоръчителен характер за доставка на оръжия за Украйна .


Москва не печели от изострянето на конфликта, смята проф. Йончев:

Изолацията се увеличава  и би загубила още повече. Там, поне на думи, през цялото време ще се говори за дипломатическо решение, за изпълнение на Минск. Както по времето на Студената война,  поддържахме и от двете страни достатъчно застрашителни сили, за да разубедим противника да не влиза в конфликта, че ще трябва да приеме неприемливи загуби. Нещо подобно се играе и сега.

Доближаваме се до една опасна червена линия, заяви още той, но подчерта, че се надява усилията да продължават да се съсредоточават върху дипломацията:

По-тревожното е, че зад фасадата на тези класически средства за унищожение, макар и смъртоносни, стоят ядрените средства. Те не са свалени от въоръжение. Да се надяваме, че няма да бъдем свидетели на сгорещяване на конфликта. Но, при всички случаи, не можем да очакваме бързо решение по мирен път.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени