Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Пилотите не могат да получат свидетелство за медицинска годност без подпис от психолог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудно ми е да повярвам, че млад 28-годишен човек е готов на самоубийство и със себе си да убие още 150 човека. Мога да говоря само от свое име, но при мен възникна едно такова предположение - дали просто не е получил инфаркт или инсулт. Хората, болни от инсулт, знаете, се стремят да извършат движение и не успяват. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" дългогодишният пилот и настоящ инспектор в Министерството на транспорта Камен Филипов по повод информациите, че вторият пилот е предизвикал самолетната катастрофа във френските Алпи.

Трябва да се изчака окончателният доклад,
категоричен е Филипов.

Всяка година пилотите преминават през лаборатория по безопасност и без подпис от психолози не могат да получат свидетелство за медицинска годност, обясни той. Експертът не мисли, че комисия е пропуснала психично разстройство у втория пилот на самолета.

Командирът също е длъжен да докладва, ако забележи отклонения у втория пилот, коментира Филипов, който не вярва, че пилотската грешка е умишлена.

Има специален код, известен само на авиокомпанията, командира и екипажа, с който се отваря вратата към пилотската кабина. Той дава достъп след 30 секунди, уточни Филипов и обясни каква е процедурата преди употребата на кода:

Когато отвън се поиска право за вход с един от бутоните на тази клавиатура, тогава пилотът просто натиска
On lock, отключва вратата и другият пилот влиза. Пред пилотската кабина има три камери, които имат пълно покритие на предната част. Първо се вижда кой ще влезе и тогава се отваря кабината. Ако се забележи, че този човек не трябва да влезе, тогава се слага на Lock и се блокира вратата за 5 минути, което в случая е било фатално.

Времето не е стигнало, защото вратата е блокирана за 5 минути, преди да може да бъде отключена с кода, обясни дългогодишният пилот, който лети на Еърбъс А320. Това е най-добрият самолет в класа си, а "Луфтханза" е от еталоните в авиацията, категоричен е летецът.


Интервюто на Борислава Борисова с Камен Филипов можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна