Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Данов: В опита на всеки да се даде по нещичко се роди неефективността на българската държава

Снимка: БГНЕС

Бях изненадан, че прокуратурата отново влиза в КТБ. Моите спомени са, че още в началото прокуратурата влезе първа и взе всички документи, каза Руслан Стефанов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Необходимо е протече дебат за това какво не свършиха отговорните институции при казуса „КТБ“, посочи още той.

Журналистът Александър Симов посочи, че причината за кризата с КТБ е, че намесата на държавата в икономиката е била намалена до минимум: Оказва се, че има ситуации, в които държавата има своето място, но ние трябва тепърва да откриваме топлата вода.

Политическият пиар специалист Арман Бабикян опонира, че причината за сделките с предприятията не е приватизацията.

Експертът по сигурността Румен Данов коментира: Целият преход премина под знака на това да се уравновесяват основните властови центрове. Това беше замисълът на онези хора, които излязоха след 1989-а година от „социалната канавка“ и влязоха във властта. Уравновесяването на властовите центрове трябваше да подобри пирамидалната, строго централизирана структура, която помним от предишния режим. Тази държавна концепция имаше своята логика, но тя има един основен недостатък. Тя парализира ефективността на държавната власт. Това, което сега се случва, е опит за отнемане на правомощия от единия властови център, какъвто се оформи президентът, и прехвърлянето на правомощията там, където им е мястото – в Министерския съвет и министър-председателя и не засяга само НСО. В този опит на всеки да се даде по нещичко се роди неефективността на българската държава.

Мненията чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна