Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: От „Протестна мрежа“ не виждаме политическа воля да излезе истината за КТБ

Снимка: БГНЕС

Причината за писмото на „Протестна мрежа“ до премиера е, че не виждаме политическа воля да излезе истината за КТБ, каза Николай Стайков от „Протестна мрежа“ в интервю за предаването „Нещо повече“.


Истинска политическа воля видяхме една седмица след затварянето на банката през юни, когато Първа инвестиционна банка беше под заплаха да бъде затворена. Тогава видяхме как имаше събирания през уикенда, имаше идеи за извънредни законодателства, имаше невиждано дотогава сътрудничество между институциите, които не си говорят иначе, арестувани хора. Видяхме какво означава да има политическа воля за нещо. От тогава имаме опити за разследване, за извънредно законодателство, но на практика истината не излиза, излиза, но на части и изключително бавно, обясни още той.

По повод на искането от „Протестна мрежа“ да бъдат публикувани не само всички цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели заедно с техните крайни получатели на парите, Стайков посочи: Искаме тази информация, в която се оказва, че има замесени медии, имаме съмнения за политици и политически проекти да бъде публикувана, защото е от огромна обществена важност.

Друго предложение, посочено в писмото, е новото ръководство на ДАНС да започне веднага разследване на цялата афера, която е опасна не само за финансовата, но и за цялата национална сигурност. Това разследване трябва да започне с едно вътрешно разследване на ДАНС защо беше допуснато от самата организация това да се случи, уточни Стайков.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна