Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева:Търсим помощ от ЕК за млекопроизводителите

Снимка: БГНЕС

България ще търси подкрепа от Eврокомисията /ЕК/ за подпомагане на млекопроизводителите след отпадане на квотите, това съобщи министърът на земеделието  Десислава Танева. Още от декември месец миналата година се търси решение за пряка подкрепа на млякото и вече има такава от 10 държави, посочи Танева:

Надявам се да стигнем до крайно решение в тази посока, тъй като и в момента комисията прилага две мерки за подкрепа на млечния сектор, но те са такива, че не касаят националната специфика на производство. То е за сухо мляко и краве масло, които ние почти не произвеждаме - за сухо мляко нямаме изобщо инсталации. Ние при всички случаи ще ги подкрепим и с държавна помощ "de minimis". Надяваме се на решение на ниво комисия, за да може да имаме финансов пакет и от там със съответния инструмент, приложим за нашето производство, а то е на мляко и на традиционното българско сирене.

Министърът на земеделието припомни, че министерството работи усилено и по новия закон за храните:

Който закон ще въведе всички възможни дерогации на европейското законодателство в полза на българския потребител. Ние ще презентираме това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна