Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Каста дива“ за великолепния концерт на Соня Йончева и Софийската филхармония

| обновено на 06.04.15 в 18:18
Снимка: БУЛФОТО


Препълнена с публика зала „България“ очакваше концерта на оперната дива Соня Йончева и Софийската филхармония под диригентството на маестро Доминго Хиндоян!


Соня Йончева предизвика фурор на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк този сезон, замествайки в ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини Кристина Ополаис само 5 седмици след раждането на сина си Матео. Критиките бяха блестящи: Нейната деликатна, замечтана Мими беше напълно завършена, написа Майкъл Купър в „Ню Йорк Таймс“ в обширна статия, озаглавена „Сензация в последната минута“. Последва нов огромен успех „по заместване” с Виолета в „Травиата” на Верди и новината, че директорът на Метрополитън Питър Гелб е поканил Соня Йончева да пее вече като титуляр на откриването на следващия сезон 2015/2016 в ролята на Дездемона в „Отело” на Верди. Надявам се, че Соня Йончева ще стане една от най-големите звезди на Метрополитън и я убеждавам, че тя ще пее тук поне по два пъти всеки бъдещ  сезон, заяви Гелб.

Ние очакваме с нетърпение да гледаме голямата българска оперна звезда Соня Йончева като Дездемона на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк в първата пряка прожекция от следващия кино сезон на знаменития театър. А тази вечер се чувствахме като истински граждани на света, посрещайки Соня Йончева на сцената на зала „България”! Посрещнахме я с аплодисменти и след края на програмата сред буря от аплодисменти дълго не искахме да се разделяме с очарованието й на сцената! А тя, след ариите и ансамблите от опери на Масне и Пучини, които изпълни великолепно в партньорство с брат си Марин Йончев и Софийската филхармония под диригентството на съпруга си маестро Доминго Хиндоян, ни подари и още 3 биса: Валс из оперетата „Стоте девици“ на Шарл Льокок, „Наздравицата“ от „Травиата“ на Верди и Ария на Мими от „Бохеми“ на Пучини. Бяхме дошли на концерта с огромни очаквания, а си тръгвахме още по-щастливи от великолепната празнична вечер! Истински музикален празник имаше в зала „България“!

Световната музикална критика определи Соня Йончева като наследницата на Анна Нетребко в лиричния сопранов репертоар. И ние се убедихме, че това наистина е така! Соня Йончева беше ярка звезда още в бароковия репертоар, с който започна във Франция успешната й световна кариера през 2007 г.  А сега пред нас застана една зряла прекрасна интерпретаторка на музиката на Масне и Пучини. Слушахме и се наслаждавахме „на живо“, отблизо на поразително красивия, лиричен, разкошен и проникващ сопран, както писа "Ню Йорк Таймс".

Вече очакваме с нетърпение следващата среща с една от най-ярките звезди на световния оперен небосклон днес – българския сопран Соня Йончева. Дълго ще помним и вълнуващите разговори с нея „зад кулисите”, които с радост ще споделя и с вас! Чуйте в звуковия файл!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна