Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нийл Бектън: Има увеличение в продажбите на плочи, моите клиенти са от тийнейджъри до възрастни хора

грамофонни плочи
Снимка: Младен Петков

В събота на 18-и април в САЩ отбелязват Деня на магазините за плочи. От известно време в Америка има покачване в продажбите на грамофони. Ретро средството за слушане на музика, освен в специализираните места може да се открие и в масовите супермаркети. Млади хора преоткриват плочите на фона на увеличаващите се музикални платформи в интернет. Младен Петков се срещна с Нийл Бектън, който е собственик на магазин за плочи във Вашингтон.


Той разказа какви клиенти посещават магазина му и защо е избрал плочите пред дисковете:

Клиентите ми са разнообразни. От различни възрастови групи са, различни тип - от тийнейджъри, майки до по-възрастни хора.  Хората ме мислеха за луд, защото като отворих магазина казах, че няма да продавам никакви компакт дискове и те ми казаха, че съм побъркан. Аз им отговорих, че всъщност дисковете не ми харесват. Самият аз съм колекционер на плочи. И просто извадих късмет.

Тук сме от около 10 години. Около 95% от това, което продавам, са плочи от винил. Имам малко компакт дискове. Най-разнообразни стилове музика са рок, джаз, електроника, хип –хоп.

Според Нийл Бектън, посещението на магазин за плочи е вълнуващо преживяване:

От малък ходя в магазини за плочи. За мен нищо не може да се сравни с това да отидеш в истински магазин, да видиш какво те са избрали за продажба, да слушаш какво са пуснали в магазина, да си говориш с другите хора. Това преживяване няма как да се случи онлайн.

Има увеличение в продажбите на плочи, но все още е малък процент от покупките на музика. За щастие има достатъчно купувачи на плочи, които да поддържат бизнеса ми.

Той разказа как празнува Деня на магазините за плочи:

За първите няколко отбелязвания на Деня на магазините за плочи поканих музиканти, които свиреха в магазина, но дойдоха прекалено много хора, така че сега ще изложим колкото можем повече от нашата музика. Тази година, също както миналата, мога да направя разпродажба на следващия ден.

Стефан Колев-Скил, собственик на магазин за плочи в Пловдив, разказа:

Плочата е нещо уникално. В нея има автентичност, история, душа. От детските си години нося тази любов към грамофонната плоча. Харесвам музиката, която „храни“ душата, но не я определям като „бяла“ или „черна“. Аз търся душата в музиката:

Отвсякъде идват плочи – от мазета, базари, категоричен беше той:

Въпросът е да покажем на младите как едно време музиката се е правила от сърце. Плочата е запазила това. Намират се грамофони, да. Много хора реставрират стари грамофони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна