Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама пое пълна отговорност за убийството на двамата заложници, държани от "Ал Кайда“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати признаха за убийството на двама заложници, държани от "Ал Кайда“ на границата между Афганистан и Пакистан. Президентът Барак Обама се извини за трагедията и пое пълна отговорност.

Атаката, която, според анонимен източник, е била на ЦРУ, е извършена от безпилотен летателен апарат или т.нар. "дрон". Тя е била през януари и част от антитерористична операция. При нея са загинали 72-годишният американец Уорън Уайнстайн и 39-годшният италианец Джовани Лапорто. Пред журналисти в Белия дом президентът Барак Обама определи неволния инцидент като болезнена загуба:

Като президент и главнокомандващ, поемам пълна отговорност за всичките ни антитерористични операции, включително и за тази, която по невнимание отне живота на Уорън и Джовани. Дълбоко съжалявам за това, което се е случило.

Вдовицата на Уайнстайн благодари на няколко конгресмени и офицер от ФБР, но разкритикува американската политика за спасяване на заложници. Появиха се и призиви за преразглеждането процедурите за работа с класифицирана информация в борбата с тероризма. От Белия дом информираха, че предстои пълно разглеждане на случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна