Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е търсил съвет от Австралия за справяне с имигрантската криза в Средиземно море

| обновено на 04.05.15 в 14:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че е имало контакт между правителството му и ЕС на "официално ниво" относно имигрантската криза в Средиземно море. От Брюксел са търсили консултации с Канбера за справяне с наплива на имигранти от Северна Африка. Австралийското законодателство не позволява на търсещите убежище, които са се опитали да достигнат страната по море, да се установяват там.

10 души са загинали, а над 6800 са спасени от италианската брегова охрана през изминалия уикенд в 17 отделни операции, с участието и на френски брегови власти, съобщава Франс прес. Испанската полиция също съобщи, че е прехванала лодка с 21 имигранти край бреговете на провинция Алмерия.

Ескалиращият военен конфликт в Либия принуждава все повече хора да се опитват да прекосят Средиземно море, за да търсят убежище в Европа. Властите в Либия обявиха, че части от бреговата охрана са засекли и върнали в страната около петстотин имигранти, опитали се да преминат морето, за да стигнат до Европа. Хората – предимно от африкански произход, били откарани обратно в центровете за задържане край град Мисрата.

Пътуването е дълго и трудно и може да доведе до смъртта ти. От Судан, докато стигнеш Триполи, във всеки етап от пътуването може да намериш смъртта си, казва един от спасените имигранти.
 
Страдаме, не виждате ли? Рискуваме живота си. Не ни е приятно да го правим. Страдаме много, не виждате ли болката ни, възкликва Амина Ахмад – също спасена край бреговете на Либия.

Италианските власти прогнозират, че заради хубавото време и спокойните води броят на имигрантите от Северна Африка тази година ще достигне 200 хиляди души.

При корабокрушение преди две седмици загинаха 750 имигранти. След този случай Европейският съюз взе мерки за засилване на спасителните операции в Средиземноморието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна