Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стайко Мурджев: "Разбиване" е една от малкото съвременни пиеси с екстремни текстове

Текстът на Нийл Лабют в пиесата "Разбиване" е един от малкото съвременни екстремни текстове. Това се дължи не само на влизането на персонажите в екстремни ситуации, а и защото те са екстремно органични и екстремно документални. Това е едно актьорско представление, в което режисурата се занимава единствено с раждането на персонажите. Те са абсолютно огледало на публиката. Това е един чист постмодернизъм, който рядко се среща в наши дни.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ режисьорът Стайко Мурджев по повод постановката на театър „199“ и на хасковския театър - "Разбиване" от Нийл Лабют. Представлението е номинирано за наградите "Аскеер 2015“ в три категории:

Основна тема в „Разбиване“ е проблемът за чистото зло, разказа Мурджев: Нийл Лабют е една скандална фигура. Това, което много ме привлича, е тема за насилието в съвременния живот, насилието като начин на живот и голямата битка с тази тенденция. Това е основната тема в „Разбиване“ - чистото зло, маскирано чрез комерсиалното живеене. Но злото си е зло, то не се променя с каквото и да се прикрива.

Пиесата се състои от три малки пиеси, разказа още той: Първата и третата са инспирирани от Еврипит , а втората е инспирирана от Библията. Аз мисля, че това е един чист постмодернизъм, който рядко се среща в наши дни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна