Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията предлага въвеждането на квоти за разпределение на имигрантите в страните от ЕС

| обновено на 13.05.15 в 16:18

Европейската комисия предложи въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". Схемата ще бъде изяснена до края на месеца. Предлага се за първи път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на мигранти. До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени. До края на годината ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за презаселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че миграцията е обща отговорност на всички страни от Общността и всички те са призовани да допринесат за справяне с това "историческо предизвикателство".

Изправени сме пред безпрецедентна, изключително драматична ситуация, която изисква безпрецедентни и изключителни действия. Всички споделяме чувството за неотложност и също необходимостта да се поеме съвместна, конкретна и пълна отговорност. Бих казала, че новината днес е, че Европейският съюз като общност е готов да поеме тази отговорност.
 
По нейните думи предизвикателството е не само европейско, затова включва разширяване на сътрудничеството със страните на произход и на транзитно преминаване на мигрантите. Ето какво заяви на пресконференция зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс:
 
Искаме да обърнем в действие думите, изречени за солидарност и отговорност. Знаем, че въпросът е много сложен и че имаме нужда от цялостен подход, защото всички елементи са важни и нищо не може да бъде изключено. Имаме нужда от оперативен план за справяне с настоящата криза, заедно с другите страни-членки, каза Тимерманс и добави: Ще представим първата серия от конкретни предложения до края на месеца. Също така ще насочим вниманието си отвъд сегашната криза, като изградим дългосрочна стратегия за по-добро управление на миграцията в Европа и с нашите партньори извън Европа.
 
Според днешното предложение държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия и Дания, които могат да не участват в задължителното преразпределение на имигрантите, ще получат централно определени квоти. ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите "преместване" и "презаселване". По двете схеми за България са предвидени квоти от съответно 1,25 процента и 1,08 процента от общия броя имигранти (бежанци). Германия, Франция, Италия и Великобритания поемат най-голямата тежест с между 11 и 18 на сто от количеството имигранти с утвърден статут.

По данни на Евростат миналата година броят на потърсилите убежище в ЕС е достигнал 185 хиляди души. От 2008 година насам Съюзът е дал убежище на 750 хиляди имигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна