Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия подкрепя идеята на ЕК да разпределя бежанците по квотен принцип между различните държави в ЕС

Снимка: БГНЕС

Германия подкрепя идеята на ЕК да разпределя бежанците по квотен принцип между различните държави в ЕС. Федералната република е сред държавите, пирютили най-много чужденци през последните години. Срещу намерението за квоти обаче се изказа баварският Хриситянсоциален съюз. Коалиционните партньори на Ангела Меркел се опасяват от претоварване на германската социална система.

Не е възможно Германия да приеме толкова бежанци, колкото всички останали членки заедно, заяви генералният секретар на баварския консервативен ХСС Андреас Шойер. Той предупреди, че страната е претоварена от прием на чужденци и границите са достигнати.

В момента бежанците, които пристигат по южната граница на ЕС могат да се преразпределят само на доброволен принцип. Така в ЕС само тази година са пренастанени 36 000 сирийски бежанци, като страните, приели най-много от тях са Германия и Швеция. Германия очаква общият брой на бежанците, на които е предоставила международна закрила, да се удвои до 40 000.

Очаква се комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос да предложи ключ за разпределяне на мигрантите, основаващ се на група фактори, включително икономическите възможности на държавите-членки и нивото на безработица в тях.

Задължителните квоти имат подкрепата на Германия, но се очаква да срещнат остра съпротива от Великобритания, Дания, Чехия. Това са страни-членки, които имат специални договори с ЕС, по силата на които не могат да бъдат накарани насила да участват в квотното разпределение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна