Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже печелят повече пари, но жените решават за покупките, сочи проучване

Снимка: РАДИО ВИДИН

Мъжете в България печелят повече пари, но жените вземат решенията за покупките. Данните са от проучване на един от лидерите в кредитирането у нас.

При две трети от българските домакинства мъжете имат по-високи доходи от жените, сочи проучването, проведено още в Чехия, Словакия и Полша. 15 процента от двойките у нас декларират еднакви доходи. По-високи доходи от тези на мъжете най-често декларират жените в Полша.

Същевременно в България е най-малък делът на двойките, които разчитат на доходите на мъжете. Решенията за покупките на жените обаче не се оспорват никъде от силния пол. Решението на дамите е водещо най-вече при покупките на дрехи, облекло и детски стоки, както и при избора на почивка. Консенсус се постига по отношение на храната, а мнението на мъжете тежи най-много при избора на домакински уреди.

Правото си да управляват бюджета в най-голяма степен бранят българските мъже и почти една четвърт от тях успяват.

У нас е най-голям и броят на мъжете и жените, които самостоятелно решават как да харчат за собственото си хоби. Във всяко трето домакинство мъжете вземат решението сами, а при 20 на сто от двойките това правят и жените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна