Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Емин Ахмедбеков ще оспори пред съда отказа на убежище

Атанас Чобанов
Снимка: Дневник

Бившият политзатворник и опозиционен журналист от Азербайджан Емин Ахмедбеков е потърсил със семейството си убежище в България, но то му е било отказано, съобщи сайтът bivol.bg.

До нас историята достигна чрез главния редактор на телевизия „Часът на Азербайджан“ Ганимад Захид, който е един от 100-те герои на информацията на „Репортери без граници“ и живее в Париж. Той ни потърси и ни разказа кой е Емин Ахмедбеков, каза в предаването „Преди всички“ Атанас Чобанов от bivol.bg.

Той обясни, че преди година и половина Ахмедбеков пристига в България, на път за Германия. Задържан е у нас заедно със семейството си, тъй като е с нередовни документи и е подал молба за убежище, на която е получил отказ. /…/ Аргументът е, че в Азербайджан не го грози опасност от политическо преследване, което е нонсенс, защото той излиза от затвора. Той е бил задържан и осъден по фабрикувани обвинения и е лежал две години в затвора заедно с Ганимад Захид.

Според Атанас Чобанов въпреки, че управляващите в Азербайджан извеждат на преден план лъскавата страна, зад кулисите се случват неща, които са характерни за диктатурата.

Той каза, че Ахмедбеков е в България и ще оспори пред съда решението за отказ на убежище.

Цялото интервю с Атанас Чобанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна