Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо Time Attack състезание в Румъния

Снимка: www.dcb.bg

Историческо се очертава да бъде автомобилното състезание Time Attack утре, 22-ри май на пистата “Мотор Парк Румъния” край Букурещ. За първи път в историята на надпреварата в Европа ще се състезават пилоти от три различни страни. Освен това участие е заявил и първият непълнолетен състезател - 17-годишно момиче от Румъния.

Организаторите очакват над 35 пилоти да премерят сили за първото място в третия кръг на сезона, като най-много са състезателите от България. Молдовците Максим Маковей и Максим Беседин вероятно ще бъдат последвани от поне двама свои сънародници. Чакат се и поне четирима румънски коли.

Това, че българите ще бъдат най-много, в никакъв случай не гарантира, че ще спечелят призовите места. Дори напротив - по-малкият брой участници от чужбина идват с далеч по-качествени и висококласни коли, заяви организаторът на Time Attack Искрен Иванов.

Предизвикателството за българите е още по-голямо заради модерната писта “Мотор Парк Румъния”, чиято старт-финална права е дълга 960 метра, докато в България най-дългата права е 580 м.

Нашите състезатели са се подготвили специално за условията на пистата. Не са подходили лекомислено и лековерно. Очакваме да се представят на ниво, но конкуренцията ще бъде много сериозно, каза още Искрен Иванов.

Екпът, който отговоря за организацията, вече е в Румъния за последни приготовления около състезанието. Към “Мотор Парк Румъния” отпътува и автовоз с коли на българските пилоти.

Молдовецът Максим Маковей, който бе сред най-ексцентричните пилоти в първите два кръга на писта “Дракон” в Калояново, преди две седмици е участвал в румънския Time Attack на същата писта и е спечелил първото място. Така че той и неговото Porsche Panamera са запознати много добре с условията на пистата. Молдовецът е обещал да гони първото място в генералното класиране в края на сезона.

Състезанието започва в 10.45 часа и по програма последната сесия ще завърши в 17.00 ч. След това стартират и специалните забавления за феновете по трибуните. Ще се проведе вече традиционното Time Attack Taxi, при което всеки зрител може да опита високия адреналин и да направи няколко обиколки на пистата в копа по свой избор. Новото ще бъде демонстрационно състезание тип “решетка”. В него пилотите с най-добрите времена през деня ще се състезават помежду си в продължение на десетина обиколки.

За тези, които не успеят да присъстват на състезанието на “Мотор Парк Румъния”, могат да следят резултатите на живо в сайта timeattackbulgaria.com.

Четвъртият кръг на Time Attack ще бъде на 3-ти юли на гръцката писта “Серес”, където по всяка вероятност ще бъде поставен нов рекорд в Европа - да се състезават пилоти от четири различни държави.

Временно класиране след първите два кръга:

1.  Ангел Григорчев - 37 точки

2.  Деян Пешев - 25 точки

3.  Венцислав Станев - 19 точки

4.  Божидар Георгиев - 18 точки

5.  Симеон Симеонов - 16 точки

6.  Явор Карастоянов - 15 точки

7.  Паун Петров - 15 точки

8.  Ивелин Йотков - 10 точки

9.  Борислав Петров - 9 точки

10.Росен Костов - 8 точки

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени