Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестте световни сили приеха механизъм за санкциите срещу Иран

| обновено на 31.05.15 в 13:34

Шестте световни сили приеха механизъм за моментално възстановяване на санкциите на ООН срещу Иран, ако Техеран наруши условията на бъдещото споразумение по ядрената му програма, съобщи Ройтерс.

Постигнатите договорености между САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай премахват една от най-големите пречки пред споразумението, което трябва да бъде сключено до 30 юни. Сред все още спорните въпроси е осигуряването на достъп на експерти на ООН до ирански военни обекти и кога ще бъдат вдигнати санкциите срещу Иран.

Междувременно поредната среща между първите дипломати на САЩ и Иран не доведе до преодоляване на противоречията по иранската ядрена програма. След 6-часови разговори в Женева между държавния секретар Джон Кери и външния министър Мохамад Джавад Зариф бе потвърдено, че разногласията около проверките на иранските ядрени обекти и премахването на санкциите срещу Техеран ще бъдат обсъдени още веднъж на експертно равнище идния четвъртък.

Иран ще търси други решения на исканията на Запада за осигуряване на достъп на ядрените инспектори на ООН до иранските военни обекти и учени, заяви Зариф след края на разговорите.

Въпросът за достъпа на международните инспектори е една от спорните точки в преговорите между Техеран и шестте световни сили. Западът настоява, че проверките на ядрените обекти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и достъпът до иранските учени ще проследяват дали Иран не ползва ядрената си програма за военни цели. САЩ и Франция заплашиха, че ще блокират споразумението, ако подобен достъп не бъде осигурен.

Шестте световни сили и Иран сключиха предварително споразумение по иранската ядрена програма на 2 април. Целта на окончателните договорености до края на следващия месец е Техеран да няма възможност да разработи ядрена бомба и да ползва ядрената си програма само за мирни цели.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени