Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Младенов: Всички деца ще могат да ползват плувните басейни в "Люлин"

Снимка: БГНЕС

Прекратяват се безплатните занимания по плуване на деца от ж.к. „Люлин“, както и на ученици от цяла София след решение на Столичния общински съвет от 14-и май тази година, твърдят треньори от Ученическа спортна школа – София. Ученическата спортна школа управляваше двата басейна, собственост на 97-о СОУ и 33-то училище. 

Със своето решение общината ги връща за управление на училищните ръководства. Притесненията на учителите са, че това общинско решение ще лиши хиляди деца, които сега плуват в тези басейни от квалифицирани треньори, защото безплатният достъп ще бъде само за учениците на съответните училища. Има опасения, че за да успяват да стопанисват басейните, училищата ще ги предоставят на частни дружества.

В 200-хилядния квартал „Люлин“ работещите басейни са 3. Два от тях са вече коментираните, а третият се намира в 56-о СОУ, който функционира като частен, и там се събира месечна такса от 60 лева за две посещения в седмицата.

С европейски средства има възможност да се пускат спортни обекти, а не да се затварят, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ треньорът по плуване Емилия Кирилова, и обясни:

Ние сме разтревожени и гневни, защото това решение от 14-и май повтаря в голяма степен решение на Столичен общински съвет от преди 15 години. С това решение се закриха 12 регионални спортни школи в София. Това от тенденция се е превърнало в политика в областта на ученическия спорт. Практиката доказа, че този експеримент не оправдава това решение. Има възможност да се пускат спортни обекти, а не да се затварят.

Само тези два басейна – в 97-о и 33-то училище бяха на общодостъпен принцип и с безплатно обучение. Практиката показва, че басейни, стопанисвани от училищните ръководства, не позволяват външния достъп на деца, които не учат в съответното училище. Обектите работят до пролетната ваканция и след това парите не достигат. Там работи не квалифициран специалист, а учител по физическо.

Кметът на ж.к. "Люлин" Милко Младенов обясни, че с решението на Столичния общински съвет не се прекратяват безплатните занимания по плуване на децата в района. Докладът, който е внесъл за разглеждане в общинския съвет, е бил по молба на директорите на училищата. По думите му след като училищните ръководства са си върнали управлението на басейните, всички деца ще могат да ги посещават. "Категорично не бих си и помислил да ощетим децата и учениците да ползват басейните и да спортуват", заяви Милко Младенов:

Това, че басейните се предоставят на стопанисване на училищните ръководства не означава, че Ученическа спортна школа не може да упражнява дейността си в тези басейни. Презумпцията на това решение е да дадем възможност на всички деца на „Люлин“ да посещават тези басейни.

Много съм притеснена и възмутена, защото децата няма да могат да плуват, защото моите деца не учат в тези училища. Не съм чула никога треньорите да върнат дете. За тях е важно децата да имат желание да плуват. Това каза Марияна Костадинова, която е майка на две деца, които тренират плуване в Ученическа спортна школа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна