Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от ФБР

| обновено на 03.06.15 в 10:39
Сеп Блатер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от американското Федерално бюро за разследване. Съобщението не е потвърдено официално, но зад него стоят единодушно източници на "Ню Йорк Таймс", Ей Би Си и Ройтерс. Часове по-рано Блатер огласи неочаквано намеренията си да подаде оставка.

Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА. Поради тази причина, аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес.

Предизвестието за края на 34-годишната доминация на Блатер в световния футбол дойде броени дни след преизбирането му за пети мандат. Блатер не изтегли кандидатурата си, въпреки арестите на няколко негови подчинени, уличени в корупция, и въпреки призивите на шефа на Европейската федерация, Мишел Платини. Обръчът около швейцареца обаче се затегна, след като дясната му ръка Жером Валк бе замесен в злоупотребите за 10 млн. долара, свързани със Световното първенство от 2010 година.

Вчерашното решение на Блатер бе приветствано от Платини като трудно, но смело и правилно. Ройтерс определя бившия френски голмайстор като фаворит за наследник на Блатер. Изборът ще бъде направен най-рано през декември.

Междувременно бразилската футболна легенда Пеле коментира решението на Блатер пред Би Би Си:

Позицията ми е на футболист. Искам футболът да обединява хората, да се спре войната. Това е позицията ми, защото ролята на футбола е да обединява хората... Важно е хората във футбола да са честни, коментира Пеле.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна