Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серина Уилямс за трети път шампионка на „Ролан Гарос“ и с 20-та титла от Големия шлем

Серина Уилямс за трети път шампионка на „Ролан Гарос“ и с 20-та от Големия шлем
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Серина Уилямс спечели трети трофей от Откритото първенство на Франция по тенис. На финала в Париж поставената под номер 1 американка победи в три сета с 6:3, 6:7, 6:2 срещу чехкинята Луцие Шафаржова.

В първия сет водачката в световната ранглиста постигна един пробив и закономерно поведе в резултата. Във втората част Уилямс направи нови два пробива в началния удар на своята съперничка и взе аванс от 4:1, но след това номер 13 в схемата Шафаржова на свой ред спечели четири поредни гейма. Серина изравни за 5:5 и на свой ред поведе с пробив, но не успя го затвърди, а в последвалия тайбрек Луцие Шафаржова победи със 7:2, изравнявайки резултата в срещата. Решаващият сет започна с пробив за чешката тенисистка и тя поведе с 2:0, но Уилямс спечели следващите шест гейма и се поздрави с успеха за малко повече от два часа игра.

Това е общо 20-а титла за Серина Уилямс от турнири от Големия шлем и трета на "Ролан Гарос". Американката е третата тенисистка в историята, достигнала до 20 титли от Големия шлем. Маргарет Корт е с 24 титли, а Щефи Граф има 22.

Луцие беше великолепен съперник, беше агресивна. В третия сет допуснах пробив и бях нервна, но успях да обърна нещата в моя полза. Не мога да повярвам. Сега съм тук с 20 титли от големия шлем. Това е огромна чест, но из имам специална връзка с публиката и много исках да спечеля тази титла. Благодаря за подкрепата, заяви след двубоя 33-годишната Серина Уилямс.

Луцие Шафаржова игра на финал в турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си.

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени