Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария обмисля Закон за затваряне на една от границите за имигранти

Снимка: Анастасия Бакалска

Европейският съюз трябва да направи повече, за да се справи с навлизащите в Европа десетки хиляди мигранти, заяви премиерът на Италия. Според него разселването на 24-те хиляди мигранти, които сега са в страната му, е недостатъчно и подчерта, че очаква повече действия от следващата среща на върха на Евросъюза, насрочена за 25 и 26 юни.

Междувременно стана ясно, че управляващата в Унгария партия "Фидес" обмисля Закон за затваряне на южната граница за незаконни имигранти. Идеята се лансира в момент, когато Германия и Австрия обявиха плановете си за връщане обратно в Унгария на около 15 000 мигранти.

Статистиката сочи, че до края на миналия месец в Унгария незаконно са влезли 50 000 мигранти, повече от които отиват в други европейски страни. Проектозаконът ще предвижда лишаване от право за кандидатстване за политическо убежище на мигранти, идващи и влезли от безопасна страна.

Същевременно правителствена кампания чрез афиши срещу миграцията породи полемика в Унгария, но според източници, близки до правителството, така се цели пораждането на дебат относно имиграцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени