Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: От догодина ще има промени в провеждането на матурите

Тодор Танев
Снимка: БТА

От следващата година ще бъде променен начинът, по който се правят матурите. Това заяви по Нова телевизия министърът на образованието Тодор Танев. Според проф. Танев има принципна, философска грешка в провеждането на матурите. Затова от догодина ще има промени. Нямаме долната база кое е 2, затова всички завършват, заяви министърът.

Проф. Танев потвърди, че не е имало изтичане на информация от МОН за матурите по български език и литература. Става дума за административно нарушение. Той повтори, че от министерството нищо не е излязло, тъй като са взети нужните мерки.

Същевременно министърът призна, че на матурите е имало преписване: Хванахме 84 абсолютно еднакви работи. Сега по видеозаписите ще видим какво се е случило. В Ардино миналата година са били открити много еднакви работи и хората са си затворили очите

Квесторите са над 10 хиляди общо за страната. Възможно е стотина да са съучаствали с действие и бездействие, допусна Танев. 

Може наесен да се увеличат заплатите на учителите. Винаги наесен се случва това. Дано стане, сподели проф. Танев и добави: Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства. Ние сме в непрекъсната връзка със синдикатите. Разчитам на опита на Янка Такева, каза той. 

По случая с 14-годишната ученичка, която наби учителя си, проф. Танев заяви, че повечето училища нямат този проблем. Според него трябва да се заздравят връзките между семейство, училище и общество, а родителите трябва да участват в педагогическия процес. 

По отношение на слуховете за отстраняването му от състава на кабинета, заедно със здравния министър, проф. Танев заяви, че това е политически акт, подпомогнат от някои медии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна